Tuesday, July 16, 2013

Norra ja Eesti

Tihti mõtlen, sellest kui erinev on ikka Norra elu Eesti omast. Esimestel päevadel ei andnud erinevus eriti tunda, pealtnäha tundus kõik nii ühesugune olevat, välja arvatud hinnad loomulikult kuid suur erinevust küll ei tajunud. Kuid nüüd natuke hiljem hakkavad juba erinevused välja tulema.Kõigepealt hakkab silma see kuidas siin olles on tunne nagu oleks ajas 5-10 aastat tagasi läinud. Seda mitte selles, et inimesed kasutaksid vanasid autosid või kõik näeks välja nagu siis oli, pigem selles, et niivõrd ei kasutata arvutite ja masinate tööjõudu, kui inimeste oma. Tehnoloogia ei ole esikohal. Peale selle hakkab kohe silma inimeste rahulik eluviis. Keegi ei jookse ega stressa. Inimesed on rõõmsad. Eestis on töö juba nii stressirohke ja kuna napid raha ja selle tõttu ka aega siis ei saa ka vabal ajal just palju puhata ja seetõttu on inimesed koguaeg pinges. Siia tulles saad osa sellest rahulikust õhkkonnas ja kui mõtled milline kiirustamine ja pinge Eestis on siis jääkski siia rahulike mägede vahele :)
Mis mind isiklikult Norra puhul väga imestama pani on see kui olulisel kohal on põllumajandus. Kui teistes riikides on see nii välja söödud siis siin on see väga olulisel kohal. Tooteid on võimalik osta otse omanikult ja mitte kordades kallima hinnaga. Peale selle ei ole poed ainult suuremates linnades vaid ka väga väikestes külades. Seda vb ka sellepärast, et mitmed väiksemad asulad asuvad suurematest linnadest väga kaugel. Oslost Lärdali sõites pani mind imestama vaatepilt kus umbes 10 taluga asula keskel ilutses auto müügisalong ja salongi kõrval kohe karjamaa lammastega.
Aga kui peamiselt kuuleb koguaeg seda kuidas elu Norras on kallis, siis jh esimesel kuul siia tulles on tõesti kallis ja võtab jalust nõrgaks aga edaspidi kui saada ka kohalikku palka, siis ei ole äraelamine mingi probleem, jääb isegi raha üle kui ikka natuke hindasid jälgida aga mis on väga suur erinevus, sa oled inimene, mitte ori. Elutempo on rahulik. Inimestel on aega nii iseenda kui ka lähedaste jaoks. Õhtuti jalutades näeb tihti kuidas pere lihtsalt istub verandal ja naudib rahulikult perega koosolemist. Inimesed naudivad elu ja töö on elu teine osa mitte esimene nagu Eestis.
Ehk siis kõige suurem erinevus eestlase ja norraka vahel on see, et norrakas saab elu nautida ja tunda rõõmus sellest mis on, eestlane töötab ennast lihtsalt lõhki et ära elada!

No comments:

Post a Comment